News

Successful kick-off Raad van Kinderen with Lex Empress & Joost Swart

Lex Empress & Joost Swart werden door prinses Laurentien uitgenodigd om de kick-off van de Raad van Kinderen kracht bij te zetten met hun muzikale improvisaties op de thema’s die aan bod kwamen.

Prinses Laurentien, die nauw betrokken is bij de Raad van Kinderen, zag Lex en Joost spelen in de Westergasfabriek tijdens de uitreiking van de Unseen Photo Awards en was geraakt door de improvisaties, en vroeg ze voor de Raad van Kinderen.

De Raad van Kinderen is een geweldig initiatief!

akraad_van_kinderen4_copy

Samen met de Missing Chapter Foundation (MCF) lanceerde UNICEF op 19 november de Raad van Kinderen. Tijdens deze bijeenkomst maakten 21 bedrijven bekend dat ze een Raad van Kinderen instellen binnen hun organisatie.

Het doel? Kinderen helpen hun stem te laten horen binnen bedrijven en andere organisaties.
De lancering is het officiële begin van alle Raad van Kinderentrajecten die in 2014 van start gaan. De bijeenkomst vindt plaats aan de vooravond van de 25ste verjaardag van het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind op 20 november.
Wat kunnen bedrijven ermee

De Raad van Kinderen brengt kinderen en organisaties samen om strategische dilemma’s te analyseren, bespreekbaar te maken en nieuwe denkrichtingen te geven.
Organisaties die een Raad van Kinderen instellen worden gekoppeld aan een de bovenbouw van een basisschool en begeleid door UNICEF Nederland, MCF en voormalig bestuurders.
Wat levert het op?

Laurentien van Oranje: “Kinderen willen bijdragen aan een betere wereld, hebben verrassende oplossingen en stellen scherpe vragen. Met dit vernieuwende initiatief helpen we ze om hun compromisloze denkkracht te brengen naar plekken waar ze ook echt een verschil kunnen maken. Dit is van grote waarde voor kinderen zelf, de bedrijven – inclusief Raad van Bestuur – en scholen, die hiermee duurzaamheid en burgerschap een concrete invulling kunnen geven.”
“Kinderen gaan naar school zodat er later grote mensen zijn die wel snappen hoe we met de aarde om moeten gaan.”   Rembrandt, 8 jaar.
De kinderen komen niet alleen met nieuwe ideeën voor de bedrijven, het biedt meer dan dat: geloofwaardigheid, verbinding en zichtbaarheid. “Ik heb nog nooit zoveel frisse ideeën gehoord in één uur. Waar wij een jaar over doen, bedenken de kinderen zo!” Wolter Odding, directeur Vitens.
Kijk  hier wat het nog meer oplevert
Children’s Rights & Business Principles

De dilemma’s worden onder meer geformuleerd aan de hand van de Children’s Rights & Business Principles (CRBP), dit zijn tien principes die inzicht geven in de impact die bedrijven hebben op het leven van kinderen. Deze tien principes bieden richtlijnen aan bedrijven hoe ze de rechten van het kind kunnen respecteren binnen de volledige bedrijfsvoering bijvoorbeeld op het gebied van milieu, productie en de werkplek.
Samenvatting: Children’s Rights and Business Principles
Dit project wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Lees  hier meer over de samenwerking met de Nationale Postcode Loterij.